Witte ontbijtbolletjes voor een heerlijk zondags ontbijt!

Witte ontbijtbolletjes voor een heerlijk zondags ontbijt!

Vandaag krijgen we er een extra uurtje bij. Een uurtje extra slaap, extra uitstapje, extra tv-kijken,… het is maar hoe je het invult! Ik gebruikte het uurtje om wat lekkers te bakken, zo dadelijk voor het ontbijt! Het werden witte ontbijtbolletjes. Ondanks dat we eigenlijk nooit wit brood eten, moet het toch eens kunnen, zo op een zondag! Ze lijken een beetje op sandwiches en zijn echt sùper-eenvoudig te maken!

De bloem die ik gebruikte is er die een bevriende boer hier in onze Polder in Sint-Laureins teelt, Camp Rémy bloem T.65. Ze werd op steen gemalen in de Artemeersmolen in Poeke door molenaar Mike, en is ook te koop bij ons in de boerderijwinkel! Het eitje van onze eigen kippen en verse melk van onze koeien die door het deeg zijn gegaan, geeft me toch weer een voldaan gevoel dat dit ontbijtje echt “farm to table” is!

Witte ontbijtbolletjes voor 4 personen

Voorbereidingstijd
140 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
2 uren half

Ingrediënten

  • 500 gr tarwebloem (ik gebruikte Camp Rémy T65 van Flourpower)
  • 1 ei
  • 40 gr hoeveboter
  • 15 gr blonde suiker
  • 11 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 280 ml lauwwarme verse melk

Instructies

1. Meng de bloem, boter, suiker, gist, de helft van het losgeklopte ei en de melk in de mengkom van je keukenrobot. Voeg na 5 minuten ook het zout toe.

2. Laat de keukenrobot kneden tot je een soepel deeg bekomt.

3. Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes (+/- 75 gr per bolletje). Bol deze op en laat gedurende 30 minuten rijzen.

4. Na de eerste rijs duw je ze plat en bol je ze terug op. Leg ze op een bakplaat met ongeveer 2 cm tussenruimte. Start nu een tweede rijs van 90 minuten.

5. Verwarm de oven voor op 230°C.

6. Strijk de bolletjes in met de andere helft van het losgeklopt ei en zet ze gedurende 10 minuten in de oven.

7. Geniet van een heerlijk zondags ontbijt!

Van eigen kweek: het eitje en de melk.

Ook te koop in de boerderijwinkel: de bloem (Camp Rémy T.65), eitjes, melk en gist!

Een fijne zondag toegewenst! En geniet van het extra uurtje!

Groetjes,

X

Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!