Ah, de winter komt eraan, en dat betekent toch wel wat veranderingen op de boerderij. Nu de dagen korter worden en de temperaturen zakken, gaat er een heel nieuw ritme in gang. Laat ik jullie eens meenemen door wat er allemaal speelt hier, van de stal tot de akkers
Onze Hereford-runderen staan nu op stal, lekker warm en op hun gemak. Het gras is in deze tijd te kwetsbaar om ze buiten te laten lopen, en in de stal krijgen ze een dikke strobedekking waar ze heerlijk op kunnen liggen. Hun voeding verandert ook: de verse grasdagen zijn voorbij, maar we hebben onze voederbieten en ingekuild gras klaarliggen, vers van het land. Zo blijven ze goed gevoed en fit, wat belangrijk is in de winter. Ook de melkkoeien gaan nu niet meer naar buiten, maar blijven op stal tot het voorjaar. Gelukkig hebben zij hun zachte watermatrassen waar ze met hetzelfde comfort van kunnen genieten als van de weide buiten.
Voor onze varkens is dit jaar bijzonder: we zijn volop bezig met de omschakeling naar een biologische stal. Vanaf 14 november gaan we officieel biologisch! We hebben de stal zo aangepast dat de varkens, zeugen en kleine biggetjes het hele jaar door de ruimte hebben om naar buiten te gaan, wat mooi past bij hoe wij werken. De zeugen krijgen meer ruimte en kunnen in een natuurlijke omgeving hun biggen grootbrengen. Dat kost wat aanpassing, maar we merken dat het werkt – de dieren zijn relaxed en dat zie je terug in de kwaliteit van het vlees.
Onze vleeskippen, dat zijn stevige rassen (Izegemse koekoek, Kabir en de naakthalzer), genieten meestal van het buitenleven. Maar zodra het kouder wordt, krijgen ze een ruim plekje binnen met stro. Traag groeiende kippen zoals deze hebben iets meer tijd nodig, en dat levert uiteindelijk lekkerder en steviger vlees op. Het binnenverblijf in de winter zorgt ervoor dat ze geen kou vatten en goed blijven groeien. Mochten we ze toch een hele winter buiten laten, moeten ze teveel energie gebruiken in zichzelf warm houden, in plaats van te groeien.
Onze 150 leghennen blijven wel nog elke dag buiten scharrelen. In de mobiele stal zijn ze beschermd tegen de wind, maar ze houden er ook van om hun omgeving te verkennen en nog een wormpje mee te pikken. Het frisse gras en de buitenlucht helpen om de kwaliteit van hun eieren hoog te houden, en dat proef je. Omdat we de mobiele kippenkar elke 3 à 4 dagen verplaatsen hebben ze steeds toegang tot vers gras, dit maakt het dan ook mogelijk dat zij een heel jaar rond buiten blijven rondscharrelen. Nu is het nog even de vingers kruisen en hopen dat we dit jaar geen voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen tegen de vogelgriep!
Naast aandacht voor de dieren, moeten we natuurlijk ook vooruit denken en denken aan het voer voor al onze dieren. We hebben de voederbieten en maïs geoogst, en die liggen klaar voor de wintermaanden. De voederbieten geven onze runderen een extra energieboost, en de maïs is een betrouwbare basis. Ook werden er het hele seizoen gras geoogst, dit werd ingekuild of in kleine pakjes verpakt, dat we deze winter kunnen gebruiken als voeder. Het voelt goed om te weten dat de dieren ook in de winter van onze eigen gewassen kunnen eten.
De winter lijkt soms wat rustiger, maar er is altijd genoeg te doen. De wintervoorbereidingen zijn een belangrijke tijd om ervoor te zorgen dat de dieren comfortabel zijn en alles klaarstaat voor het volgende seizoen. We plannen, evalueren en denken alvast vooruit.
Dankzij al die voorbereidingen kunnen we het ritme van de boerderij goed volgen. We kijken uit naar de winter, en we houden jullie graag op de hoogte van wat er allemaal speelt. Hopelijk zien we je gauw in de winkel, voor een praatje of om wat van onze producten te proeven – rechtstreeks van onze boerderij, zoals altijd!
Benieuwd naar meer nieuws van onze boerderij? Bezoek regelmatig onze sociale media voor updates!
Groeten!
Boer Benny