Winters stoofpotje
Geplaatst op 8 december 2017 | Hoofdgerecht | Sarah D'hooge
Koud winters weer hebben we de voorbije dagen al zien passeren, zelfs de eerste sneeuw al! Heerlijk om dan de kerstboom op te zetten, want ja, nu sinterklaas het land uit is mogen alle kitscherige kerstspulletjes weer van zolder. En terwijl we de kerstboom versieren, staat hier op ons kookfornuis een stoofpotje te pruttelen.
Heerlijk gewoon!
Door oregano te gebruiken in de gerecht, krijgt het een kleine Italiaanse toets. Wat heel goed past bij de tomatensaus! Maar ga zeker zelf aan het experimenteren. Met stoofpotjes kan je echt alle kanten uit!
Ik gebruikte nog verse oregano, die ik kon vinden in mijn kruidentuin. Want nu eigenlijk de winter nog niet officieel van start is gegaan kan ik daar nog heel wat plukken. Genieten tot de laatste moment dus! In hartje winter gebruik ik graag de gedroogde variant. Deze zomer zelf geoogst en gedroogd, of je kan hem natuurlijk ook kopen in de supermarkt!
Als je vlees eet waarvan je weet waar het vandaan komt, smaakt het des te beter! Het rundsstoofvlees is inmiddels allemaal de deur uit, dus gebruikte ik varkensstoofvlees. Een heerlijk alternatief! Wil je ook aan de slag met dit receptje? As. woensdag (13 december) zijn er weer vleespakketten van onze grasvarkens! Je kan alle info hier terugvinden!
Winters stoofpotje voor 4 personen
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
100 minuten
Totale tijd
2 uren
Ingrediënten
- 2 uien
- 3 wortelen
- 1 teentje knoflook
- 3 el bloem
- 500 gr stoofvlees
- 150 ml rode wijn
- 150 ml groentebouillon
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 tl verse oregano
- 2 tl verse tijm
- 1 laurierblad
- 200 gr boschampignon
- peper en zout
- 2 el fijngesneden basilicum
- 1 el fijngesneden peterselie
- olijfolie
Instructies
1. Snipper de uien fijn, samen met het teentje knoflook en schil en snijd de wortel in stukken van 1 cm.
2. Verhit de olijfolie in een kookpot met dikke bodem. Stoof hier de ui en knoflook in gedurende 3 minuten, tot deze glazig ziet. Voeg de wortel toe en stoof nog even na.
3. Haal alles uit de kookpot en zet opzij. Verhit terug 2 el olijfolie in de kookpot en stoof hier het vlees in. Strooi na 3-5 minuten de bloem over het vlees en houd het vlees nog een drietal minuten op het vuur.
4. Voeg de ui, knoflook en wortel toe bij het vlees. Evenals de wijn, bouillon, tomaten, oregano, tijm en laurier. Breng aan de kook en laat gedurende een 40-tal minuten sudderen.
5. Voeg de boschampignons toe en kruid af met peper en zout. Hou het stoofpotje nog een drietal minuten op het vuur, zodat de champignons gaar worden.
6. Strooi de fijngesneden basilicum en peterselie over het stoofpotje en serveer met gebakken aardappeltjes of brood.
Van eigen kweek: ui, knoflook, wortel, stoofvlees en de kruiden. Ook te koop in de boerderijwinkel: het stoofvlees, zowel diepgevroren in de winkel, als vers in een vleespakketje.
Smakelijk!
X
Sarah