Een nieuw weekmenu!

Een nieuw weekmenu!

Het was even zoeken na het drukke open boerderij weekend, maar ik denk dat we stilaan ons gewone ritme terug hebben gevonden. Een belangrijk onderdeel daarvan: een gevarieerde menuplanning voor de komende week. Want op die manier zorgen we ervoor dat we alles in huis hebben voor de komende week. Dat we niet meer last minute hoeven na te denken wat we wanneer gaan klaarmaken, met ongezonde keuzes tot gevolg.

Wil je een receptje raadplegen? Klik dan naast de dag op de naam van het gerecht en je komt terecht bij het complete recept.

Zaterdag: Traaggegaard buikspek met ovengroenten (Bron: Lekker van bij ons)
Voor vandaag hebben we een echte slow comfortfood op de planning. De frissere temperaturen en de regen deed ons verlangen naar een lekker stukje traaggegaard buikspek. Je kan dit niet standaard kopen bij ons in de boerderijwinkel, maar je kan het wel reserveren (net als elk ander stukje vlees dat je niet op onze webshop/prijslijst kan terugvinden) voor de volgende slacht van 27 oktober.

traaggegaard buikspek

Zondag: Appeltaart
Kwam jij afgelopen weekend ook naar het open boerderij weekend? Dan proefde je misschien wel van Boerin Sarah haar heerlijke appeltaart? Al jaren maak ik deze in de herfst, van appels van onze eigen appelbomen. Het is pure nostalgie, maar afgelopen weekend kregen we zelf de kans niet om een stukje te eten. Dus zondagmiddag samen met dochterlief gaan we deze nog eens maken. We watertanden al: heerlijk lauwwarme appeltaart met een bolletje vanille ijs!

Appeltaart

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
60 minuten

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 5 appels
  • 100 gram gesmolten hoeve boter
  • 35 gr maizena
  • 3 eieren
  • 175 gr suiker
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een ronde taartvorm met het bladerdeeg en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
  • Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Vul er de taartvorm mee op.
  • Meng in de gesmolten boter de maizena, de eieren, suiker en zaadjes uit de vanillepeul.
  • Giet het mengsel over de appelstukjes en zet in de oven gedurende 45 minuten tot de taart mooi goudbruin kleurt.
  • Serveer lauwwarm met een bolletje hoeve ijs.

Maandag: Laurier aardappeltjes met geroosterde rode biet en rundshamburger (Bron: Lekker van bij ons)
Op zoek naar een gerechtje wat ik kon doen met die lekkere rode bietjes uit de moestuin van oma en opa kwam ik deze tegen. Benieuwd hoe die laurier aardappeltjes gaan smaken!

Dinsdag: Ovenschotel met spinaziepuree en gehakt
Spinazie, één van de groenten die je het hele jaar door kan krijgen van Belgische bodem. Maar, wel op z’n lekkerst in mei en juni, september en oktober. ‘Groene patatjes’ worden hier graag gegeten door de kindjes en dus is een ovenschotel met onderaan wat losgebakken gehakt (varken of gemengd gehakt) met erboven een laag spinaziepuree een favoriet hier. Werk eventueel af met wat geraspte kaas bovenop de puree.

Woensdag: Tongschar diabolique met pommes duchesse (Bron: Dagelijkse kost)
Iedereen kent wel de klassieke scampi diabolique, maar aangezien scampi niet bepaald lokaal zijn (komen meestal uit Azië), geven we er graag deze lokale twist aan met dit visje. Lekker met torentjes gegratineerde puree, of rijst!

tongschar diabolique

Donderdag: Kip curry in de wok (bron: Lekker van bij ons)
Een snelle wok op donderdag! De groentjes kan je steeds aanpassen naar wat het seizoen te bieden heeft. Denk nu maar aan broccoli, courgette, bloemkool, koolrabi, paksoi,… Twijfel je? Check de seizoenskalender!

Smakelijk!!

Groetjes,
Boerin Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!