Weekendje Amsterdam en kabeljauw met Hollandaisesaus

Weekendje Amsterdam en kabeljauw met Hollandaisesaus

De vakantie is gedaan. Het normale leven komt weer op gang. Nochtans dat er voor ons niet veel vakantie was, buiten dat ene weekendje dan. Even er tussenuit. Het was mijn verjaardagscadeau dat ik kreeg van mijn vriend, een weekendje Amsterdam. (Ja heel erg, maar ik was nog nooit eerder naar Amsterdam geweest!)

Onmiddellijk had ik een hele lijst van wat ik wou doen. Een hele waslijst met heerlijke restaurantjes, marktjes, leuke plekjes om te bezoeken en eens zelf te ontdekken in plaats van er enkel over te lezen. We gingen van zondag tot dinsdag, want dat zijn de sluitingsdagen van de
winkel. Er was wat organisatie nodig, de dagen ervoor en erna wat harder en langer werken zodat de productie van het ijs en de zuiveldessertjes gewoon doorliep, en de klanten er niks van zouden merken dat we er heel even tussenuit waren geglipt.

Benny had een heerlijk hotelletje gevonden vlak bij het Leidseplein. Ik had op mijn beurt een leuk adresje gevonden waar we een picknickmandje konden krijgen met een dekentje, flesje wijn en heel wat lekkers om er om de hoek, in het Vondelpark, in alle rust samen van te genieten. Een goede start van het weekend leek ons, en dat was het ook. Vooral toen mijn vriend ook nog eens op zijn knie ging zitten en mij ten huwelijk vroeg!!! Ja inderdaad! Ook voor mij was het een verrassing. Echt zo blij, en ik heb al zoooooveel ideetjes voor het trouwfeest, haha :-).

Uiteraard kon hierna het weekend niet meer stuk. We deden terrasjes en boottochtjes, want het was heerlijk weer, genoten van lekker eten, en ik kocht het boek van Gartine. Gartine is een klein restaurantje in hartje Amsterdam waarvan de eigenaars een grote moestuin hebben buiten het stadscentrum. Ze laten hun gasten genieten van wat ze zelf kweken en schreven ook een kookboek, dat uitkwam vorig jaar in maart. Prachtige inspiratie dus!

Ik had al zoveel gehoord over hen dat ik hier ook wel wou gaan eten, maar helaas waren ze net die week met vakantie. Ik maakte mezelf dan maar gelukkig met het boek. Een tof aandenken aan een leuk weekend! De verkoopster van het boekenwinkeltje wist me immers te vertellen dat je er niet zomaar een plekje zal vinden in het restaurant, maar dat enkele weken vooraf reserveren echt noodzakelijk is!

Het eerste receptje dat ik uitprobeerde uit hun boek was de kabeljauw met hollandaisesaus. Ik serveerde ze met gebakken aardappeltjes met verse kruiden en een fris wit wijntje. De perfecte zomeravond!

Kabeljauw met Hollandaisesaus, eitjes en verse kruiden voor 2 personen

Voorbereidingstijd
25 minuten
Kooktijd
5 minuten
Totale tijd
30 minuten

Ingrediënten

Voor de eitjes:

 • 4 verse eitjes
 • een bosje platte peterselie
 • een bosje bieslook
 • een bosje dille
 • peper en zout

Voor de Hollandaisesaus:

 • 5 eierdooiers
 • 2 el citroensap
 • 2 el witte wijnazijn
 • 200 gr gezouten goede boter

Voor de kabeljauw:

 • 400 gr kabeljauwfilet
 • peper en zout
 • 3 el goede boter

Instructies

1. Kook de eitjes in 6 minuten en spoel ze erna onmiddellijk met koud water. Pel ze, en snijd ze in stukjes. Vermeng ze met de fijngesneden kruiden en kruid af met peper en zout.

2. Doe de eierdooiers in een keukenmachine. Laat deze draaien en verwarm ondertussen het citroensap en de azijn. Giet dit in een dun straaltje bij de eierdooiers en zet de keukenrobot uit.

3. Verwarm de boter tot ze helemaal is gesmolten. Zet de keukenmachine terug aan en giet er de boter in een dunne potloodlijn bij, tot je een dikke gladde saus bekomt.

4. Verdeel de kabeljauw in twee porties, kruid af met peper en zout en bak in de 3 eetlepels goede boter in een pan. Kleur hem goudbruin door elke kant ongeveer twee minuten te bakken.

5. Serveer samen met de eitjes, de Hollandaisesaus en gebakken nieuwe aardappeltjes.

Van eigen kweek: de eitjes (ook te koop in de winkel!) en verse kruiden.

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!