Tijd voor bonen!

Tijd voor bonen!

De temperaturen beginnen te stijgen, en met ijsheiligen in het vooruitzicht, zal het niet lang meer duren of onze moestuin staat vol met jonge plantjes. De serre staat al helemaal volgestapeld en alle vensterbanken in huis zijn bezet. Ja! Zelfs de niet Zuid-gerichte! Hoog tijd dus om deze met z’n allen naar buiten te verhuizen.

De boontjes heb ik inmiddels voorgezaaid, en wat groeien deze in sneltempo!! Het weer laat het toe en komende week geven ze geen vriestemperaturen meer… dus verhuizen deze al naar de openlucht! Maar wat voor bonen hebben we allemaal? Want het aanbod is zo groot dat je het overzicht wel eens zou kunnen verliezen! Aangezien dit het jaar van de boon is, gaan we ze niet enkel extra aandacht in de keuken geven, maar ook in de moestuin!

Struikbonen of staakbonen

De naam zegt het al. Struikboontjes zijn kleine struikjes, die laag bij de grond blijven. Staakbonen, die groeien langs een staak, een klimrek, steunstok,… en gaan de hoogte in. Wie een kleine moestuin heeft maar wel een grote opbrengst wil, moet dus zeker gebruik maken van alle gratis ruimte en bovendien is het leuk om variatie te bieden in de moestuin!

Dit jaar zullen mijn prinsessenbonen ook een klimvariant zijn. Zodat het veldje voorzien voor de bonen wat meer variatie kan bieden. Minder ruimte nodig voor de prinsessenbonen = meer plaats voor ander rassen!

Nadelen? Die zijn er zeker ook bij staakbonen. Ze groeien trager dan struikbonen en creëren schaduw! Let dus op waar je ze neerzet.

Soorten bonen

Prinsessenboon: oftewel de slaboon. De meest voorkomende boon hier bij ons. Heerlijk met een gestoofd uitje en wat spek. Dit jaar ging bij mij de ‘cobra’ boon in de grond. Een lange vlezige boon met zwart zaadkleur en een uitstekende smaak.

Droogbonen: de mooie bruin-rode gemarmerde borlotti’s. Even proberen dit jaar in mijn moestuin. En hopen dat we een voorraadje zelfgekweekte borlotti bonen hebben voor volgende winter. Natuurlijk zullen we ze ook wel eens vers in de kookpot doen verdwijnen!

Pronkbonen: dé ideale pronkboon die je in heel wat moestuinen ziet, zijn toch wel de boerentenen (ook bekend onder de naam aardappelboontje). Ook dit jaar zijn ze bij ons van de partij. Jong geplukt zijn ze heerlijk als snijboon. Laat je ze langer hangen, hou ze dan als droogboon.

Dit jaar wilde ik ook iets extra, en koos de roze sunset boon. Jong te eten als prinsessenboon, iets groter als snijboon, volwassen als dopboon en wanneer je ze laat drogen als droogboon! En bovendien zijn de prachte zachtroze bloemetjes ook eetbeer! Benieuwd wat dat gaat geven!!

En tot slot een tip: plant bonenkruid tussen je bonen. Ze hebben een gunstig effect op je plantjes en ze zijn ook nog eens een gouden duo in de keuken!!

Veel moestuinplezier!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!