Snel yoghurt sodabrood

Snel yoghurt sodabrood

De geur van versgebakken brood, dat vind ik echt heerlijk in de koudste maanden van het jaar. Maar tijd ontbreekt soms om zo’n lauwwarm broodje op tafel te toveren. Sodabrood is de oplossing, omdat je in plaats van gist bakpoeder gaat gebruiken. Geen rijstijd dus! Na amper een uurtje tijd kan je van dit broodje al een boterham rijkelijk besmeren met boerenboter!

Dit sodabrood is gebaseerd op het Ierse sodabread, dat men maakt met karnemelk. De karnemelk heb ik vervangen door onze yoghurt voor de zure toets en wat verse volle melk van onze eigen koeien. De tarwe werd geteeld in onze polders en gemalen in een plaatselijke molen. Meer dan lokaal dus dit broodje!

Ga ook jij aan de slag om dit supersnelle brood te bakken? Vergeet dan zeker geen kruis in te kerven eenmaal je het deeg hebt gevormd, net voor je het in de oven steekt. Volgens Ierse traditie zou dit ervoor zorgen dat de elfjes uit het brood kunnen ontsnappen voor het hen te warm wordt. Natuurlijk zorgt diezelfde inkerving ook voor een mooi rijs ;-).

Snel yoghurtbrood

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
01:00

Ingrediënten

  • 500 gr tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el suiker
  • 1 tl grijs zeezout
  • 375 ml verse volle melk
  • 60 ml volle yoghurt

Instructies

  1. Verwarm  de oven voor op 220°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar of een stenen bakplaat met bloem bestrooid.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Meng in een tweede kom de melk en yoghurt. Doe de melk bij het droge mengsel en roer met een houten lepel tot je een kleverig deeg hebt.
  3. Bestrooi je werkblad met bloem en kneed het deeg enkele minuten tot je een stevig, niet kleverig deeg bekomt. Vorm het deeg tot een bal en leg het op de bakplaat. Kerf een X in het deeg in en bestrooi met wat bloem.
  4. Bak gedurende 45 minuten in de oven op 220°C. Laat het brood afkoelen voor je het gaat aansnijden. Smakelijk!

Van eigen kweek: yoghurt en verse volle melk.

Ook te koop in de boerderijwinkel: tarwebloem, yoghurt, verse melk.

Veel bakplezier & smakelijk!
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!