Siroop van ananassalie
Geplaatst op 17 november 2016 | Kruidentuin | Sarah D'hooge
Buiten beginnen de bomen en planten zich stilaan voor te bereiden op de winter. Ze laten hun mooi gekleurde bladeren vallen, bloemen kleuren bruin en volledige planten verdwijnen voor hun winterslaap,… In de kruidentuin, daar toont de Saffraankrokus nog wat paarse bloemetjes. Maar daar in de hoek staat er nog eentje in al zijn pracht: de ananassalie. Pas in de herfst komt hij tot leven, en de twee koudste seizoenen van het jaar lang blijft hij prachtige rode bloemetjes bloeien!
Zijn naam heeft hij uiteraard te danken aan de uitgesproken ananasgeur, die vrijkomt wanneer je over de groene blaadjes en rode bloemetjes wrijft. De plant is helaas niet winterhard, dus moet in de serre of binnenshuis overwinteren. Hij neemt best wat plaats in, dus wil je hem ook in je kruidentuin? Voorzie dan zeker een vierkante meter.
Ik ging met de mooie rode bloemetjes aan de slag. Een dagje trekken in water met een schijfje citroen, en vervolgens laten inkoken met wat suiker tot een siroop. Heerlijk in verse yoghurt, bij een bolletje vanille ijs of door een smoothie!
Siroop van Ananassalie
Voorbereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
5 minuten
Totale tijd
10 minuten
Ingrediënten
- De bloemetjes van de ananassalie
- 1 dikke plak citroen
- 250 gr suiker
Instructies
1. Pluk de rode bloemetjes van de ananassalie.
2. Maak hiervan een aftreksel door de bloemetjes onder water te zetten. Leg bovenop een dikke schijf citroen (ongeveer 1 cm dik). Zo blijven alle bloemetjes onder water.
3. Laat 24 uur trekken.
4. Zeef na 24 uur de bloemetjes en de citroen uit het water. Vang dit aftreksel op.
5. Per halve liter aftreksel voeg je 250 gr suiker toe. Breng dit naar het kookpunt en laat doorkoken tot je een siroop bekomt.
6. Bewaar door in te vriezen (bv. in een ijsblokjesvorm) of door de siroop heet in een glazen pot met schroefdeksel te gieten.
Van eigen kweek: ananassalie
Smakelijk!
X
Sarah