Sinterklaas komt eraan! Tijd voor heerlijke speculaas…

Sinterklaas komt eraan! Tijd voor heerlijke speculaas…

De sint komt eraan!! En naast al dat leuke, hippe speelgoed brengt hij ook nog eens heel wat lekkers mee! Voor wie er maar niet genoeg kan van krijgen, kan ook zelf aan de slag! Vorig jaar maakte ik gewone speculaas, dit jaar ging ik voor de volkorenversie!

Aangezien we hier op de boerderij ook ons eigen brood bakken, hebben we ons vorig jaar een maalmolentje aangeschaft. Zo kunnen we naar hartelust tarwe, rogge, spelt, haver, boekweit,… gaan malen om zelf ons favoriete deeg te gaan samenstellen. Maar natuurlijk kan je zoveel meer met versgemalen tarwe!

Tarwemeel, tarwebloem, volkoren tarwemeel,… raak jij er nog wijs uit? Het komt tenslotte allemaal van hetzelfde product: de tarwekorrel.

Wanneer ik thuis ga malen, of de molenaar in zijn molen of een groothandelaar in zijn fabriek, krijg je volkoren tarwemeel. Een product waar alle zemelen, de kiem en meelkern nog aanwezig zijn. Gaan we deze gaan zeven, dan halen we de zemelen en kiem eruit. Wat overblijft is een zachte witte bloem. De bloem die allemaal wel eens kopen in de supermarkt om koekjes van te bakken. Tarwemeel is dan weer de combinatie van volkorenmeel en bloem. Een beetje zemelen en een beetje kiem dus…

Voor mijn speculaas ging ik dus volkoren tarwemeel gebruiken. Recht uit mijn molentje! Zelf sinterklaasspeculaas bakken is hier een beetje jaarlijkse traditie, maar tot vorig jaar werd deze nog met gewone bloem gemaakt. En ook de sinaasappel is extra dit keer! Voor wie geen fan is, kan je deze altijd weglaten, maar wij vinden het vleugje sinaas heerlijk!

De speculaaskruiden kan je eenvoudig zelf maken:

 • 10 gr kaneel
 • 3 gr nootmuskaat
 • 3 gr kruidnagel
 • 1 gr koriander
 • 1 gr witte peper

Maar houd je niet in om te experimenteren! Als je grote fan bent van kaneel, doe gerust enkele grammetjes extra!

Speculaasvormen zijn altijd leuk, maar ook met uitstekers of gewoon een mes kan je leuke speculaaskoekjes krijgen! Duw er wat amandelschilfers op of dip ze na het bakken in chocolade.

De baktijd varieert naar gelang de dikte van het koekje. Mijn speculaas was 4 à 5 mm dik en vroeg 13 minuten baktijd, wat echt niet lang is! Een minuut langer of korter maakt direct een heel verschil uit, en dat is voor mij dan ook het moeilijkste aan speculaas bakken! Schrik niet als je speculaas nog zacht is als je hem uit de oven haalt, dit is normaal! Wanneer het koekje afkoelt zal hij knapperig worden.

Volkoren speculaas

Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
25 minuten

Ingrediënten

 • 200 gr volkorenmeel
 • 3 tl bakpoeder
 • 100 gr bruine suiker
 • 1 el speculaaskruiden
 • 100 gr boter
 • 2 el sinaasappelsap
 • 1 tl sinaasappelzeste

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 175°C.

2. Zorg dat de boter op kamertemperatuur ligt.

3. Meng het meel, de bakpoeder, bruine suiker en kruiden door elkaar.

4. Voeg het sap en de zeste toe, samen met de boter. Kneed er een deeg van.

5. Druk het deeg in een bebloemde speculaasvorm en duw vormpjes uit met een uitsteker.

6. Bak de speculaas gaar in de oven. De duurtijd hangt af van de dikte van de speculaas: bij mij was deze ongeveer een halve centimeter dik en was 13 minuten oventijd voldoende voor een knapperige speculaas.

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!