Salade met rode ui, radijs en muntdressing

Salade met rode ui, radijs en muntdressing

Met enkele dagen prachtig weer achter de rug, heeft alles een flinke groeischeut gekregen in de moestuin. De laatste kroppen sla in de serre staan op ontploffen. We slaan dan maar snel aan het oogsten zodat ook de tomatenplanten straks alle ruimte krijgen waar ze recht op hebben.

Met alle plannen en werkzaamheden momenteel voor de winkel staat het experimenteren in de keuken maar op een laag pitje. Ik maak al sneller de klassieke worst-appelmoes-patatten klaar, maar daar is natuurlijk helemaal niks mis mee!

Tenslotte komt die appelmoes uit mijn inmaakbokalen die ik afgelopen herfst vulde. Maar een slaatje vraagt nu niet zoveel tijd, en met een beetje creativiteit kan je ook daar iets overheerlijks van maken. Deze zit vol met verrassende zure en zoete smaaktoetsen. Ik zou hem zelfs durven serveren wanneer we bezoek hebben…

De gepekelde rode ui is de laatste tijd echt een van mijn favorieten. De zoet-zure smaak gaat perfect in slaatjes en bij vlees. Het vraagt maar een minimum van werk en kan je gerust even bewaren in de koelkast, zodat hij later die week gegeten kan worden bij een ander gerechtje.

Salade met rode ui, radijs en muntdressing voor 2 personen

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
5 minuten
Totale tijd
20 minuten

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 200 ml rode wijnazijn
  • 5 el suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 teentje look
  • een handvol muntblaadjes
  • 1 el agavesiroop / honing
  • 3 el rijstazijn
  • 3 el olijfolie
  • zout
  • 1 grote krop sla
  • 15-tal radijsjes
  • een bosje bieslook

Instructies

1. Snijd de rode ui in dunne ringetjes.

2. Zet de wijnazijn met de suiker en het zout op het vuur en warm op tot alle suiker is opgelost.

3. Doe de ui in een afsluitbaar potje en overgiet met het azijnmengsel. Sluit af en laat afkoelen.

4. Maak de vinaigrette door het teentje look, de munt, agave, rijstazijn en olijfolie fijn te mixen. Kruid af met zout.

5. Verdeel de sla over een schaal in hapklare stukken.

6. Deel de radijsjes in vieren en strooi over de sla.

7. Werk af met fijngesneden bieslook en serveer samen met de rode ui en muntvinaigrette.

Van eigen kweek: rode ui, sla, munt, radijs, bieslook, knoflook.

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!