Rosbief salade

Rosbief salade

Lente, dat betekent slaatjestijd! Bij ons stond deze week een heerlijk frisse rosbief salade op de menu. Vaak krijgen wij te horen in de boerderijwinkel dat rosbief niet eenvoudig klaar te maken is, en juist daarom delen we graag onze tips voor een perfect gegaard stukje vlees!

Uiteraard start alles met een goed stuk vlees. De keuze om op de boerderij Hereford runderen te houden, is er ook deels gekomen omdat het vlees overheerlijk is. Het vlees is gemarmerd met vet wat uitdroging voorkomt en ervoor zorgt dat we het kunnen laten rijpen, wat de smaak krachtig maakt. Het aantal voedselkilometers zijn beperkt en aan voedselverspilling doen we niet!

– Laat het vlees voor het bereiden even op kamertemperatuur komen.

– Schroei het vlees dicht in een klontje gezouten hoeveboter.

– Laat de rosbief verder garen in de oven op een lage temperatuur.

– Reken op een oventijd van 25 à 30 minuten (afhankelijk van de gewenst gaarheid) per kg.

– Voel aan het vlees: soepel en weinig veerkracht = nog even verder laten garen!

– Draai na het garen het vlees om en laat het rusten, minstens 20 minuten. Hierdoor verdelen de sappen zich terug over het stuk vlees.

Rosbief salade voor 4 personen

Ingrediënten

  • 700 gram rosbief
  • klontje boter
  • 150 gram veldsla
  • 1 komkommer, in blokjes van 1 cm
  • 1 rode ui, gehalveerd in ringen
  • 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • bosje platte peterselie, fijngesneden
  • peper en zout
  • 3 el walnotenolie
  • vinaigrette naar keuze

Instructies

1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf het vlees in met peper van de molen en zout.

2. Smelt het klontje boter in een braadpan. Schroei er het vlees langs alle kanten in dicht totdat je een mooi goudbruin korstje hebt.

3. Leg de rosbief, met het stukje rundvet bovenop, in een braadslede en zet in de oven. Reken op een gaartijd van 25 à 30 minuten per kg.

4. Maak intussen de salade door de groenten te mengen. Dresseer op een schaal waar straks het vlees bovenop kan.

5. Haal de rosbief uit de oven en laat minstens 20 minuten afgedekt rusten. Snijd vervolgens dunne lapjes en dresseer over de salade. Kruid af met peper en zout en overgiet met de walnotenolie.

6. Serveer, samen met de vinaigrette.

Te koop in de boerderijwinkel: Rosbief (vers op bestelling of diepgevroren op voorraad), walnotenolie

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!