Rode vruchtentaart

Rode vruchtentaart

Terwijl we enkele dagen terug nog van tropische temperaturen mochten genieten, komt er nu eindelijk hemelwater naar beneden. Broodnodig dat water voor onze veevoedergewassen, de moestuin en ons, ondertussen heel erg bruin, gras. Maar dankzij die warme temperaturen mogen we nu wel genieten van een overvloedige oogst aan rode vruchtjes!

De rode juweeltjes verdwenen begin deze week reeds in heel wat confituurbokalen. Een nieuwe voorraad framboos-aardbeiconfituur, die inmiddels al veel fans heeft, werd met oprecht blije gezichten beloond. Maar uiteraard kunnen we die rode vruchtjes voor zoveel meer gebruiken! Ontelbare desserts werden reeds neergepend, en ondertussen ook uitgetypt, voor hen.

Ik plukte me een vergiet vol van deze prachtjes en vroeg ook op Facebook naar inspiratie voor een heerlijk dessert. Toch bleef die ene taart in mijn hoofd zitten, waarvoor een vriendelijke vrouw een tweetal weken terug enkele liters verse melk kwam halen in de boerderijwinkel.

Een klassiek zanddeeg, met de nog klassiekere crème patissière. Haar versie was met aardbeien, maar natuurlijk zal deze ook in de smaak vallen met wat klein rood fruit. Eenvoudig, helemaal niks nieuws en hip, maar ò-zo-lekker!

Het deeg: een eenvoudig zanddeeg zonder al te veel poespas. Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 taartbodems, of voor 1 taartbodem en enkele kleintjes, of voor 1 taartbodem en een portie koekjes! Want ja, ook met dit deeg kan je prima zanddeegkoekjes bakken! Ik gebruikte de tarwebloem die we ook in de winkel verkopen. Op steen gemalen door Flourpower en hier lokaal geteeld in onze polder.

Taartbodem van zanddeeg voor 8 personen

Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
30 minuten

Ingrediënten

  • 125 gr fijne suiker
  • 1 scharrel ei
  • 2 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 250 gr bloem
  • 125 gr boerenboter

Instructies

1. Meng de suiker, het ei, de vanille en het zout in de mengkom van een kneder. Mix tot een lichtgeel mengsel.

2. Voeg de bloem toe en mix op een lage stand tot een kruimelig mengsel. Tip: gebruik hiervoor de K-haak.

3. Doe de boter in kleine blokjes en meng deze door het kruimelmengsel tot een homogeen deeg.

4. Kneed het deeg nog even na met de hand, tot je een soepel geheel bekomt. Maak een bal van het deeg dat je verpakt in vershoudfolie.

5. Leg het deeg minstens 1 uur in de koelkast.

6. Laat het deeg op kamertemperatuur komen en bestuif het werkblad met bloem.

7. Rol het deeg uit met de deegrol, tot ongeveer een halve centimeter.

8. Vet je taartvorm in met boter en bestrooi met bloem. Bekleed de vorm met het deeg. Bak de bodem blind gedurende 10-15 minuten op 180°C, verwijder de bakerwten en bak nogmaals 10 minuten. Voor kleine éénpersoonstaartjes is 10-15 minuten blind bakken voldoende.

De banketbakkersroom, een klassieker, maar toch zijn er honderd en één verschillende versies van te vinden. Mijn versie is er eentje zonder puddingpoeder. Ik vind het heerlijk te werken met pure ingrediënten: verse melk, eitjes van onze kippen en een kostbare vanillepeul. Zo doen we het ook voor onze vanillepudding die we verkopen in de boerderijwinkel, en daar horen we enkel lof over!

Banketbakkersroom voor 8 personen

Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
0 minuten
Totale tijd
10 minuten

Ingrediënten

  • 500 ml verse volle melk
  • het merg van 1 vanillepeul
  • 6 eierdooiers van scharreleieren
  • 150 gr suiker
  • 40 gr maïzena

Instructies

1. Breng de melk met de het vanillemerg aan de kook.

2. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker luchtig en roer er de maïzena door.

3. Schenk de melk in een dunne straal bij het eimengsel, en blijf ondertussen goed roeren.

4. Schenk het mengsel terug in de kookpot en breng aan de kook tot je een dikke pudding krijgt.

5. Haal van het vuur en doe de banketbakkersroom in een schaal. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

6. Laat afkoelen op kamertemperatuur en zet in de koelkast tot wanneer je de taart wil opvullen.

En wanneer je de taartbodem opvult met de banketbakkersroom, kan je van start met misschien wel het leukste werkje! Dresseer het fruit op over de taart, en werk af met enkele blaadjes munt. Ik gebruikte ananasmunt, omdat deze ook zo’n heerlijke fruitige, maar frisse muntsmaak heeft. Heb je deze niet? Vervang hem gerust door gewone munt!

Van eigen kweek: de bessen, de ananasmunt, verse melk en eitjes. Ook te koop in de winkel; de melk, eitjes en de bloem!

Veel bakplezier!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!