Pastasalade met groene wintergroenten & onze beste wensen!

Pastasalade met groene wintergroenten & onze beste wensen!

2018, een nieuw jaar, een nieuwe start! Eerst en vooral natuurlijk onze beste wensen voor dit nieuwe jaar! We hopen dat jullie de voorbije week al heel wat gezellige momenten hebben kunnen beleven met familie en vrienden rond de tafel, bergen lekkers hebben kunnen smullen met af en toe een glaasje, een cadeautje hebben uitgewisseld,…

Na twee weken intensief ijstaartjes maken, was het gisteren mijn beurt om in de keuken te staan. Helaas zit het uitgebreide 5-gangen menu, van voor de boerderijwinkel bestond, er niet meer in. Maar gelukkig kan je op enkele uurtjes tijd ook een lekkere maaltijd op tafel toveren! En ik geef toe, het is heerlijk om na twee weken non-stop ijstaartjes te maken, eens voor een andere reden in de keuken te staan!

We zijn gestart met enkele hapjes: Benny verlangde naar een klassieke garnalencocktail, en dus maakte ik een mini gepimpte versie. En ook mijn gehaktballetjes in de Whiskey saus mochten niet ontbreken. Zaterdag trok ik al een bouillon van ossenstaart, die ik zondag omtoverde tot een consommé met fijne groentjes. Gevolgd door een gevuld varkenshaasje en Benny zijn beroemde puree met boerenkool en zelfgekweekt witloof.

Het dessertje werd een experimentje: een laurier karnemelk ijsje met een laurierkoekje en gemarineerde peertjes. Een ijsje met een zure toets en een textuur van sorbet. Het viel in de smaak!

Maar na al deze overdaad aan heerlijk eten is het tijd voor een kleine detox! We hebben zin in een hoop groenten en geen te zware kost! Dus op 1 januari stond hier een frisse pastasalade op tafel, boordevol groene wintergroenten! Geroosterde broccoli, ui en prei. Enkele handen vol pittige rucola erdoorheen. Wat frisse bosuitjes, een handvol zelfgekweekte erwtjes (die aan het overwinteren zijn in de vriezer),…

Pastasalade met groene wintergroenten voor 2 personen

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
35 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr volkoren pasta
  • 1 broccoli
  • 1 prei
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 100 gr erwtjes
  • 75 gr wintersalade (rucola, snijbiet,… – ik gebruikte rucola)
  • 4 bosuitjes
  • sap van 1 citroen
  • 2 el witte wijn azijn
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Kook de pasta. Eenmaal beetgaar, spoel af met koud water en zet opzij.

3. Snijd de broccoli in roosjes. Het wit van de prei in stukken van ongeveer drie centimeter en plet de teentjes knoflook. Snijd de ui in ringen. Verspreid de groenten op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, zout, peper en cayennepeper. Zet in de oven en rooster ongeveer 20 minuten tot alles goudbruin en gaar is.

4. Eenmaal de geroosterde groenten gaar zijn, voeg je ze bij de pasta.

5. Kook de erwtjes kort en doe ze eveneens bij de pasta, samen met de wintersalade en de, in ringetjes gesneden, bosui.

6. Maak de vinaigrette door het sap van de citroen, witte wijn azijn en olijfolie te mengen. Kruid goed af met peper en zout en meng dit onder de pasta. Serveer!

Is het ook jouw goede voornemen om meer groenten te eten? Lichtere maaltijden?
Nieuwe groenten te ontdekken? …

Dan is een abonnement op onze groente- en/of fruitpakketten misschien wel perfect voor jou! Je kan dan wekelijks, of tweewekelijks, op donderdag in de boerderijwinkel een krat boordevol verse groenten en fruit ophalen. Seizoensgebonden en vers geoogst! Je kan alle info hier terugvinden!

Van eigen kweek: knoflook, ui en erwtjes (niet te koop in de boerderijwinkel, maar je kan ze soms wel terugvinden in een groentepakketje van De Wassende Maan!)

Groetjes en laat het smaken!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!