Ovenschotel met hartige pannenkoekjes

Ovenschotel met hartige pannenkoekjes

Je zou nu toch denken dat echt iedereen wel eens pannenkoeken lust, maar nee hoor! Mijn vriend houdt het liever voor bekeken wanneer dit op tafel komt. Maar dat moet natuurlijk niet betekenen dat dit hier nooit of te nimmer op tafel komt. Niet in de vorm van een zoet dessert met slagroom en suiker, maar een hartige pannenkoek vermomd in één of ander gerecht kan hij ook wel lusten! Gelukkig maar!

De laatste spinazie in de serre moest plaats ruimen voor de tomaten en paprika’s. Deze mengde ik met verse tuinkruiden onder wat ricotta. De pannenkoekjes zijn dan weer half volkoren. En suiker, dat kwam er niet aan te pas!

Maak je liever een veggie versie? Geen probleem, laat gewoon het gehakt weg of vervang deze door quorn. Gebrek aan tijd? Je kan deze ovenschotel gerust een dag vooraf maken, of bak de pannenkoekjes al 2 dagen vooraf en bewaar in de koelkast.

Ovenschotel van hartige pannenkoekjes voor 4 personen

Voorbereidingstijd
35 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur 5 minuten

Ingrediënten

  • 2,75 dl melk
  • 2 eieren
  • 20 gr boter
  • 60 gr volkorenbloem
  • 60 gr bloem
  • een snufje zout
  • boter
  • 200 gr spinazie
  • 250 gr ricotta
  • 4 el tuinkruiden (peterselie, bieslook, basilicum)
  • een mespuntje nootmuskaat
  • 4 el geraspte Parmezaan
  • 8 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes oregano
  • 200 gr gehakt
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies

1. Klop de melk, de geklutste eieren, gesmolten boter, de bloem en het zout tot een glad beslag. Laat het beslag rusten terwijl je de vullingen voorbereidt.

2. Ontvel de tomaten en snijd in stukken. Plet het teentje look en fruit dit even in een geut hete olijfolie. Voeg de tomaten en oregano aan toe. Laat sudderen op een laag vuurtje zodat je een mooie tomatensaus krijgt.Was de spinazie en verwijder de harde steeltjes. Stoof de spinazie zacht in de boter en laat afkoelen.

3. Hak ondertussen de tuinkruiden fijn en voeg bij de ricotta.

4. Waneer de spinazie afgekoeld is, hak deze grof en meng eveneens onder de ricotta. Kruid af met nootmuskaat, peper en zout en de helft van de Parmezaan.

5. Rul het gehakt in wat olijfolie.

6. Verwarm wat boter in een pan en bak de pannenkoeken één voor één.

7. Vul de pannenkoeken met het ricotta mengsel, een grote lepel tomatensaus en wat gehakt. Vouw dubbel en dan nog eens dubbel zodat je een waaier bekomt.

8. Stapel ze in een ingevette ovenschaal en giet er de overige tomatensaus over. Strooi de Parmezaan er bovenop en plaats in een voorverwarmde oven van 200°C.

9. Haal na 20 minuten uit de oven en serveer!

Van eigen kweek: spinazie, gehakt, oregano, knoflook, peterselie, bieslook, basilicum, eieren en melk.

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!