Mijn drie favoriete winterdrankjes!

Mijn drie favoriete winterdrankjes!

Sneeuw, wateroverlast, stormy weer, grijze dagen,… we hebben ze allemaal al gehad deze winter. En toch hou ik ook van dit seizoen! Lekker in de zetel, met een dekentje en het knetterend vuur van de open haard. Geef toe, wie houdt daar niet van? Ik deel vandaag graag mijn 3 favoriete winterse drankjes! Inclusief recept, zodat jij er ook deze winter nog van kan genieten.

Op de derde plaats… mijn huisgemaakte thee! Het hele jaar door verzamel ik hier op de boerderij allerlei bloemen, kruiden en planten en ga deze drogen. In de winter ga ik deze blenden, zodat ik mijn eigen huisgemaakte thee heb. Momenteel is mijn favoriet eentje met héél veel bloemen, en wat gedroogde munt. Heerlijk fris en een echte opkikker ’s ochtends!

Geen tijd om zelf kruiden te drogen? Online of in een natuurwinkel kan je ook gedroogde kruiden kopen, waarmee je zelf je thee kan samenstellen. Liever een kant en klare thee? Bij ons in de boerderijwinkel kan je kruideninfusies kopen, hier lokaal geoogst!

Huisgemaakte thee

Ingrediënten

 • heermoes
 • lindebloesem
 • salie
 • Marokkaanse munt
 • Roomse kamille
 • rimpelroos (bloemblaadjes)
 • braamblad

Instructies

1. Neem van alle bloemen/kruiden gelijke delen (bvb. 2 eetlepels).

2. Kneus ze fijn in de vijzel.

3. Meng en bewaar in een donkere glazen pot.

4. Bij gebruik: 1 eetlepel per theeglas, 3 minuten trekken.

De tweede plaats bewaar ik voor de fire cider! Fire wat??? Ja, fire cider! Deze drink je niet voor je plezier, wel voor je gezondheid! Het is een aftreksel, van uien, een berg knoflook, gember, mierikswortel,… op appelazijn. Inderdaad, ik zei het al, je drinkt hem niet voor je plezier! Maar hij is mijn geheim tegen verkoudheden, griepvirussen en veel meer! En hij is populair tot ver over de grens. In Amerika was het al vele jaren een volksgebruik, tot een grote multinational het recept wou gaan patenteren. Uiteraard was dit tegen de zin van vele herboristen, en als protest gingen zij massaal hun recept voor fire cider delen. Het kwam tenslotte tot een rechtszaak waarbij de multinational het onderspit moest delven.

Je kan er eventueel nog rozenbottels, duindoornbessen, chilipepers, kaneel, steranijs, citroen, sinaasappel,… aan toevoegen. Experimenteer er dus maar op los!

Fire cider

Ingrediënten

 • 1 grote ui
 • 15 cm gember
 • 1 mierikswortel
 • 2 bollen knoflook
 • 2 takken rozemarijn
 • 5 takjes tijm
 • 1 l appelazijn
 • 500 gr honing

Instructies

1. Snijd de ui, gember, mierikswortel en knoflook heel erg fijn.

2. Doe ze in een pot (confituurpot, weckpot,…), steek er de rozemarijn en tijm bij en overgiet met de appelazijn.

3. Sluit de pot af en laat minstens 3 weken staan op kamertemperatuur, zonder direct zonlicht.

4. Zeef de appelazijn en meng er de helft van de hoeveelheid honing onder.

5. Preventief: los dagelijks 1 koffielepel op in een glas water.

6. Ter genezing: neem dagelijks 1 eetlepel puur.

En op de eerste plaats… ahhh uiteraard!! Een kop warme chocolademelk! Natuurlijk van de verse melk van onze koetjes. Ik schreef mijn tips voor de lekkerste chocolademelk vorige winter al eens neer. Lees ze zeker nog eens opnieuw, kom een litertje verse melk kopen in de boerderijwinkel en ga aan de slag! Het is echt héérlijk met dit koude weer!

Van eigen kweek: de theekruiden/bloemen, tijm, rozemarijn, honing en melk (ook te koop in de winkel!)

Hou je warm!
Groetjes,
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!