Meiraapjes met honing, hazelnoot en verse tijm

Meiraapjes met honing, hazelnoot en verse tijm

De voorlaatste dag van mei, perfect moment dus om een receptje met meiraapjes te delen! Ik zaaide ze in maart in onze serre en kan nu enorme joekels van raapjes oogsten. Ze hebben een lichtzoete, bijna radijsachtige smaak. Ze kunnen zowel rauw als gestoofd gegeten worden. Perfect dus als bijgerecht, in een lente stoofpotje of in de wok!

Bijna alle ingrediënten in dit receptje komen van op de boerderij. De hazelnoten verzamelden we afgelopen herfst, de raapjes staan weelderig in de serre, de tijm komt uit onze kruidentuin bij de achterdeur en de honing, die komt natuurlijk van onze bijtjes! En zij verdienen deze week echt alle aandacht, want het is week van de bij!

Wist je dat we zonder onze bijen niet enkel zonder honing zouden vallen, maar ook heel wat groenten en fruit zouden moeten missen? Onze kleine vriendjes zorgen immers voor meer dan 75% van de bestuiving van onze voedergewassen. Die tomaatjes, appels en peren, heerlijke aardbeien en zelfs koffie zouden er dus niet zijn zonder onze bijen!

Op www.weekvandebij.be staan heel wat tips verzameld om de bijtjes een duwtje in de rug te geven. Zo kan je heel wat bij-vriendelijke bloemen, planten en bomen planten of zaaien. Zelfs tijm is een bij-vriendelijk kruid!

Heb je geen perfect gazon? Daar zijn onze kleine vriendjes heel erg blij mee! Ze vinden namelijk heel wat nectar en stuifmeel in die paardebloemen, klaver en madeliefjes die tussen je gras staan!

Meiraapjes met honing, hazelnoten en verse tijm voor 4 personen

Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
20 minuten

Ingrediënten

  • 750 gr meiraapjes
  • 20 gr boter
  • 1 el honing
  • 80 gr hazelnoten
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • peper en zout

Instructies

1. Boen de meiraapjes schoon en snijd ze in partjes van 1 cm dik.

2. Verhit de boter in een pan en stoof er de meiraapjes gedurende 2 minuten in.

3. Voeg 100 ml water en de honing toe en sluit af met een deksel. Hou 5 minuten op een laag vuur.

4. Haal het deksel van de pan en laat het overige vocht verdampen. Kruid af met peper en zout.

5. Verhit ondertussen een pan en rooster hierin de hazelnoten. Laat afkoelen en hak ze grof.

6. Bestrooi de meiraapjes met de hazelnoten en de verse tijm.

Van eigen kweek: Meiraapjes, honing (ook te koop in de boerderijwinkel!), tijm en hazelnoten.

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!