Honing-mosterd speksneetjes met witloof

Honing-mosterd speksneetjes met witloof

Een drukke en hectische week is het altijd, wanneer er vleespakketjes zijn. Het staat synoniem aan enkele dagen vroeg uit bed, weinig tijd om te koken, en lange werkdagen. Maar de voldoening is des te groter wanneer alle pakketjes zijn afgehaald door tevreden klanten en de vriezers in de boerderijwinkel weer zijn aangevuld. Aan de bestellingen merken we dat er met deze koude winterdagen bij velen oervlaamse hutsepot op het menu staat. En ook de speksneetjes, spieringkoteletten en stoofvlees zijn populair met dit weer!

En dat was hier niet anders. Blij als een klein kind met het verse vlees in huis, hield ik een paar speksneetjes achter die niet tot in de vriezer zijn geraakt. Want in de moestuin had ik nog vers witloof, en de gedachte spek-honing-mosterd-witloof deed me spontaan watertanden!

De moestuin ligt er momenteel maar als een verlaten landschap bij. Geen kleurrijke radijsjes, prachtige bloemkolen of frisse kroppen sla. Maar in een hoekje van mijn serre, onder een laagje zand, ligt een voorraadje Belgisch wit goud: WITLOOF!

Na het weghalen van de tomatenplanten die afgelopen zomer hun werk deden, stak ik enkele tientallen witloofwortels in de grond. Ik bedekte ze met zand en bemeste ze met een grote portie geduld, met dit als resultaat. Knapperig grondwitloof!

Honing-mosterd speksneetjes met witloof voor 2 personen

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totale tijd
55 minuten

Ingrediënten

  • 2 speksneetjes ‘Van eigen kweek’
  • 2 el honing
  • 4 el grove graanmosterd
  • 2 el olijfolie
  • 4 takjes rozemarijn
  • 300 gr witloof
  • 1 sinaasappel

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 190°C.

2. Maak de marinade door de honing, mosterd en olijfolie te mengen. Wrijf er de speklapjes mee in.

3. Leg de takjes rozemarijn in een ovenschaal, met het spek er bovenop. Zet de schaal in de oven gedurende 30 minuten. Halfweg draai je de speksneetjes om. De laatste 5 minuten zet je de oven even op grillstand, zodat het spek een mooie goudbruine kleur krijgt.

4. Snijd intussen het witloof. Verwijder de buitenste bladeren, halveer de kropjes en snijd de bittere kern eruit.

5. Schil de sinaasappel en snijd partjes uit het vruchtvlees.

6. Haal de speklapjes uit de ovenschaal en verwijder de rozemarijn. Leg het witloof in de schaal en haal ze even door het bakvet. Verdeel er de partjes sinaasappel over en het spek.

7. Optioneel: Plaats de ovenschaal nog 5 minuutjes terug in de oven, tenzij je heel knapperig witloof wilt.

8. Serveer!

Van eigen kweek: speksneetjes (diepgevroren te koop in de winkel of vers in een vleespakketje), honing (ook te koop in de boerderijwinkel!), witloof en rozemarijn.

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!