Hoe maak je een desemstarter + mijn favoriete recept voor zuurdesembrood!
Geplaatst op 20 februari 2018 | Ontbijt | Sarah D'hooge
Na het delen van mijn twee successleutels voor een heerlijk zuurdesembrood vorige week, gaan we nu natuurlijk pas echt aan de slag! Ik vertel jullie graag hoe ik mijn zuurdesemstarter maakte, en deel één van mijn favoriete receptjes!
Alle begin is moeilijk, en dus ook voor een zuurdesemstarter. Je moet een weekje doorgaan met afwegen, voeden, weggooien,… zonder dat je brood kan bakken. Kan frustrerend zijn, maar houd je einddoel in het hoofd. Eenmaal je hem hebt kan je jaaaaaaren doorgaan en hoef je nooit meer gist te kopen.
Kies een vast moment waarop je je desem wil voeden. De eerste week is dat vaste moment belangrijk, eenmaal het beestje leeft kan je hier eenvoudig van afwijken. Ikzelf koos ervoor om dit steeds ’s avonds te doen, na het avondeten. Dit is quasi elke dag hetzelfde moment omdat we om 19 uur de koeien melken.
Dag 1: Neem een glazen bokaal (ikzelf gebruik hiervoor een weckbokaal van 1 liter), doe hierin 100 gram water van 20 à 24 °C, 75 gram roggemeel en 25 gram tarwebloem. Roer alles goed door elkaar en zet het op kamertemperatuur, weg van direct zonlicht.
Dag 2: Neem een tweede glazen bokaal, doe hierin 100 gram van de desemstarter van gisteren en voeg 50 gram roggemeel en 25 gram tarwebloem toe. Voeg nog 75 gram water toe, roer, en zet terug weg op kamertemperatuur.
Dag 3: Zie je de eerste luchtbelletjes al? Leuk! We zijn op de goede weg! Neem terug 100 gram van gisteren, 25 gram roggemeel, 50 gram tarwebloem en 75 gram water. Roeren en wegzetten op kamertemperatuur.
Dag 4: Is je desemstarter verdubbeld? Fijn! Dan kunnen we doorgaan! 100 gram van gisteren + 15 gram roggemeel + 60 gram tarwebloem + 75 gram water. Is het niet verdubbeld? Herhaal dan dag 3!
Dag 5 en 6: Verdubbelde je mengsel gisteren in slechts enkele uren? Fijn! Dan ben je echt goed bezig. Neem nu gedurende 2 dagen telkens 100 gram van het mengsel van de dag ervoor, voeg 100 gram tarwebloem en 100 gram water toe, roer en zet
weg op kamertemperatuur.
Als alles goed is kan je op dag 7 aan het bakken slaan! Verdubbeld je desemstarter niet binnen de 8 uur en krijg je niet veel luchtbelletjes? Ga dan nog even door en geef niet op! Misschien is je kamertemperatuur te laag nu met dit koude weer, en dan hebben de micro organismen wat meer tijd nodig.
En eenmaal je een goed levende zuurdesem hebt, kan je aan het bakken slaan! Hieronder deel ik één van mijn favoriete receptjes waarmee je volgend weekend, nadat je alle bovenstaande puntjes hebt doorlopen, aan de slag kan.
Lichtbruin zuurdesembrood (2 stuks)
Ingrediënten
- 50 gram desem
- 200 gram tarwebloem T65
- 200 gram water (20 – 24°C)
- De levain (= de 3 bovenstaande ingrediënten)
- 300 gram tarwebloem T65
- 300 gram tarwemeel T100
- 325 gram water (20 – 24°C)
- 15 gram olie (olijf of zonnebloemolie)
- 12 gram grijs zeezout
Instructies
1. Maak de levain de avond voor je het brood gaat bakken: Meng de desem, tarwebloem en het water en zet weg op kamertemperatuur.
2. Maak ’s ochtends het deeg door alle ingrediënten te mengen. Kneed met een standmixer een 8-tal minuten.
3. Leg het deeg in een met olie ingevette kom voor de eerste rijs. Leg er een handdoek of plastiekfolie over zodat het deeg niet uitdroogt. Laat gedurende 2 à 3 uur rijzen.
4. Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en verdeel het deeg in 2 delen. Bol het deeg los op en laat 20 minuten rusten. Ga hierna het brood vormen en leg ze in rijsmandjes die met bloem bestrooid zijn. Leg het deeg met de naad naar boven.
5. Start de tweede rijs voor 1,5 uur.
6. Verwarm de oven voor op 220°C en zet onderin de oven een schaaltje water.
7. Stort het deeg op een bakplaat of hete pizzasteen door het rijsmandje om te draaien. Snij het brood eventueel in met een gekarteld (brood)mes of een lame mesje.
8. Bak het brood af op 220°C gedurende 20 minuten. Verlaag hierna de temperatuur naar 190°C en bak nog 20 minuten verder. Haal het brood direct na het bakken uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
9. Geniet van een heerlijk ontbijt of lunch met je zelfgebakken brood!
Tarwebloem en meel zijn te koop in onze winkel! Kan je de tijd of moed niet vinden om zelf een desem te starten? Vraag dan een stukje van onze desem in de boerderijwinkel! We helpen je graag aan het bakken!
Veel bakplezier!
Fijn weekend,
X
Sarah