Het goeie leven en tajine met lamsgehakt, aubergine en tomatensaus
Geplaatst op 14 september 2016 | Hoofdgerecht | Sarah D'hooge
Wie keek gisteren naar het gloednieuwe kook- en moestuinprogramma, het goeie leven, op één? Iemand gezien die je niet heel erg onbekend voorkomt? Inderdaad! Benny en ik waren één van de 700 duo’s die zich inschreven. We gingen vlot door tot de laatste ronde. Mochten tweemaal koken voor Jeroen Meus en Wim Lybaert een rondleiding geven in onze moestuin en onze boerderij.
Helaas kwamen we niet verder dan de laatste 10 en verhuisde onze moestuin in 2016 niet naar Drongen, maar bleef hij hier op de boerderij. Natuurlijk had dat ook zijn voordelen, want ook nog eens de boerderijwinkel opstarten zou teveel van het goede geweest zijn. We zijn dus zeker blij moet onze tv-ervaring!
De tweede proef was een warm gerecht, met groenten uit onze moestuin, klaarmaken op de weide. Dus geen elektriciteit, geen stromend water, geen oven,… Het was even wennen om niet om de haverklap je keukengerei of handen af te wassen. Of om snel je gerecht even in de oven te steken. Maar we vonden een leuk gerechtje boordevol groentjes uit de moestuin: een tajine met lamsgehakt, aubergine en een homemade tomatensaus. Ze viel in de smaak bij Jeroen en Wim, maar vonden het jammer dat we niet één van onze Mechelse Koekoeks kipjes hadden gebruikt…
Tajine met lamsgehakt en aubergine in een tomatensaus voor 2 personen
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
40 minuten
Ingrediënten
- 300 gr lamsgehakt
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- 8 grote vleestomaten
- 1 aubergine
- 70 gr tomatenpuree
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- enkele takjes verse koriander
- enkele takjes platte peterselie
- peper en zout
- olijfolie
- een handvol pijnboompitten
Instructies
1. Snipper de ui en de knoflook fijn.
2. Verhit de olijfolie in de tajine en stoof er de ui en knoflook in.
3. Ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Doe deze in de tajine.
4. Laat sudderen op een laag vuur. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder en gemberpoeder toe. Kruid af met peper en zout.
5. Hak de platte peterselie fijn en meng samen met het ei en het paneermeel onder het lamsgehakt. Maak hier kleine worstjes van.
6. Snij de aubergine in hele dunne plakjes. Rol elke gehaktworstje in een plakje aubergine en leg voorzichtig in de tajine. Sluit de tajine en laat alles garen.
7. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan.
8. Strooi ze pijnboompitten en de korianderblaadjes over de het gerecht en serveer met couscous.
Van eigen kweek: Tomaat, aubergine, ui, look, koriander en peterselie.
Groetjes van op de boerderij!
X
Sarah