Het eerste weekmenu van boerin Sarah

Het eerste weekmenu van boerin Sarah

Elke dag een heerlijk gerecht op tafel toveren, voor velen is het een echte uitdaging. We horen het zo vaak bij familie en vrienden, aan de schoolpoort, in de winkel,… dat daar toch echt geen tijd voor is elke dag. Nochtans zweert boerin Sarah bij een goede weekplanning, om zo niet alleen tijd te winnen, maar ook een heerlijk gerecht op tafel te kunnen zetten met de nodige variatie en, niet onbelangrijk, met lokale en seizoensgebonden ingrediënten.

En dus dacht boerin Sarah “Waarom mijn wekelijkse planning voor mezelf houden, als ik zoveel anderen hiermee zou kunnen helpen?”. En dus, voila… onze eerste weekmenu. Met snelle, en soms ook eens een mindersnel, gerechtje.

Ben je er klaar voor?

Maandag: gegrilde kippenspiesjes in yoghurt met quinoa (Bron: Lekker van bij ons)
Ja maar, hoor ik je denken, quinoa is toch helemaal niet lokaal? Wel, in de boerderijwinkel hebben we volkoren quinoa geteeld net over de grens, Zeeuws-Vlaanderen. Lokale quinoa is dus zeker mogelijk! De Griekse yoghurt vervang ik steevast in elk gerecht met onze volle natuuryoghurt. Voor deze marinade geeft het niet dat deze niet zo stevig is.

Dinsdag: wokschotel met vis (Bron: Lekker van bij ons)
Wist je dat vis ook seizoensgebonden is? Op bepaalde tijdstippen van het jaar is de kwaliteit van sommige soorten beter dan op andere of is de beschikbaarheid groter. Benieuwd wanneer welk visje in seizoen is? Check dan deze kalender!

Woensdag: biefstuk met champignon roomsaus met gebakken aardappeltjes
Boer Benny eet al eens graag een goei biefstuk, en al zeker als deze van zijn eigen Hereford runderen komt. We kozen jaren terug voor dit runderras voor de uitmuntende vleeskwaliteit en smaak. Want deze is echt subliem van smaak aangezien we het vlees nog eens 3 weken laten rijpen.
Champignon roomsaus is een echte klassieker, waarbij boerin Sarah haar huisgemaakte runderbouillon gebruikt. De champignons in vieren delen, en even aanbakken in de pan. Blussen met een scheut bouillon en laten inkoken. De room toevoegen en de saus afkruiden met peper en zout (en eventueel een beetje citroensap). Meer heeft dat biefstukje niet nodig…

Donderdag: pasta carbonara met gerookt spek en prei (Bron: Dagelijkse kost)
Het perfecte gerecht voor als het snel moet gaan! En dat is hier vaak op donderdag… Boerin Sarah staat in de boerderijwinkel tot 19u, en boer Benny start met het avondmelken op… Inderdaad: 19 uur! Een snelle pasta tussendoor is die dag dan ook meer dan welkom.
Oh ja, die Parmezaanse kaas? Die durven wij hier wel eens te vervangen door wat geraspte belegen kaas ;-). Dat hoeft echt niet helemaal van Italië te komen. Denk lokaal!

Vrijdag: aubergine tomaat stoof (Bron: Elise Eet Alles)
Wie dacht dat hier bij ons enkel echte boerenkost op tafel komt is aardig mis. Boerin Sarah experimenteert er graag op los en van tijd tot tijd komt er ook een veggie gerechtje op tafel. Zoals deze topper van Elise! Onze dorpgenote is schrijfster van het kookboek “Smaakvol” en moedigt iedereen aan te koken op het ritme van het seizoen mét lokale producten. Nood aan nog meer inspiratie? Check dan zeker eens haar Instagrampagina!
Dit gerechtje vraagt wat meer tijd maar is een ideaal comfort food-gerechtje voor op vrijdagavond of zaterdag.

zondagochtend: dutch baby met appel, peer en rood fruit (Bron: Lekker van bij ons)
Een ovengebakken pannenkoek. Ja, daar krijg je je kinderen zonder probleem voor aan tafel. Heerlijk op elk moment van het jaar, met fruit dat op dat moment op z’n best is!

Boodschappenlijstje 5 - 11 september

Ingrediënten

Van de boerderijwinkel (voor 4 personen):

  • 600 gr kipfilet
  • 250 gr quinoa
  • kippenbouillon
  • bottenbouillon (rund)
  • 300 ml volle yoghurt natuur
  • 3 ajuinen
  • 4 biefstukjes
  • zakje aardappelen
  • boter
  • spekblokjes
  • spaghetti
  • 12 eitjes
  • 200 gr belegen kaas
  • een fles melk
  • bloem
  • honing

Van de groenteboer:

  • 12 kerstomaten
  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 3 prei
  • 1/2 spitskool
  • 120 gr groene boontjes
  • 250 gr champignons
  • 2 aubergines
  • 600 gr vleestomaten
  • verse groene kruiden: koriander, munt, platte peterselie, tijm, rozemarijn, basilicum
  • knoflook
  • 1 courgette
  • 2 verse maiskolven
  • 2 citroenen
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 80 gr gemengd rood fruit

Van bij de visboer:

  • 600 gr rodepoonfilet
  • 600 gr tongscharfilet

Uit de voorraadkast/supermarkt:

  • olijfolie
  • peper en zout
  • komijnpoeder
  • korianderpoeder
  • cayennepeper
  • 200 gr rijst
  • sojasaus
  • oestersaus
  • sesamolie
  • kurkuma
  • gemberpoeder
  • 150 ml room
  • 1 laurierblad
  • korianderzaadjes
  • balsamicoazijn
  • vanille-extract
  • kaneelpoeder
  • bloemsuiker

Instructies

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!