Fazant met witloof en kruidige aardappeltjes voor 4 personen
Voorbereidingstijd
30 minutenKooktijd
50 minutenTotale tijd
1 u 20 minutenIngrediënten
- 1 fazant
- 8 stronkjes grondwitloof
- 6 plakjes spek
- 500 gr aardappelen
- een handvol verse kruiden: salie, peterselie, rozemarijn, bieslook,…
- 5 dl bruine fond
- 1 dl room
- een geut Cognac
- 2 el suiker
- peper en zout
- nootmuskaat
- boter
- olijfolie
Instructies
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Smeer de fazant in met boter en kruid zowel de binnenkant als de buitenkant goed af met peper en zout.
3. Leg de fazant in een braadpot en bekleed hem met het spek. Dit voorkomt dat het vlees teveel gaat uitdrogen tijdens het bakken. Zet in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.
4. Kuis het witloof en stoom deze gaar in een 15 à 20 minuten. Snijd ze doormidden en laat goed uitlekken op keukenpapier. Verwarm een pan samen met een klontje boter en 2 el suiker. Bak het witloof kort aan tot het een mooie gekarameliseerde kleur krijgt.
5. Snijd de aardappels in kleine blokjes van 1 op 1 cm. Verwarm 3 el olijfolie in een pan en bak er de aardappeltjes krokant in. Kruid af met peper en zout en voeg er 5 minuten voor het einde van de baktijd de fijngesnipperde verse kruiden bij.
6. Haal de fazant uit de braadpot en maak een saus met het kookvocht: Giet de bruine fond bij het kookvocht, samen met een geut Cognac. Laat inkoken tot de helft. Voeg tenslotte de room toe en kruid af met peper en zout.
7. Serveer de fazant met het spek, het witloof en de aardappeltjes.