Fazant met witloof en kruidige aardappeltjes

Het weekend staat alweer voor de deur! En om dat te vieren gooien we nog eens een stukje wild in de kookpot, want met maar 3 weekends meer voor de boeg nadert de lente snel!! We genieten dan maar eens van een stukje fazant met ons heerlijk grondwitloof. Want eenmaal die lente in het land is, vergezeld met een pak zonnestralen, zal mijn zin in frisse slaatjes weer aanwakkeren!!

Zo vaak heb ik eigenlijk nog geen fazant klaargemaakt nu ik erover nadenk. Waarschijnlijk omdat we altijd denken dat wild moeilijk en gecompliceerd is om te bereiden. Met dit receptje kan ik alvast het tegendeel bewijzen! Oké, het vraagt wat tijd, maar hij zit vooral in de oven. Dan heb je je handen vrij om andere dingen te doen!!

Waar je zeker voor moet opletten is dat het stukje wild niet gaat uitdrogen. In dit geval ga ik de fazant bekleden met plakjes spek. Je zult merken dat die plakjes lekker krokant bakken, en de fazant lekker sappig blijft!

En die kruidige aardappeltjes! Helemaal perfect om al wat lente gevoel aan te wakkeren!! Heeft jullie peterselie ook de winter overleeft? Bij mij staan er toch nog enkele groene plukjes!!

Fazant met witloof en kruidige aardappeltjes voor 4 personen

Voorbereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
50 minuten
Totale tijd
1 u 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 fazant
  • 8 stronkjes grondwitloof
  • 6 plakjes spek
  • 500 gr aardappelen
  • een handvol verse kruiden: salie, peterselie, rozemarijn, bieslook,…
  • 5 dl bruine fond
  • 1 dl room
  • een geut Cognac
  • 2 el suiker
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • boter
  • olijfolie

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Smeer de fazant in met boter en kruid zowel de binnenkant als de buitenkant goed af met peper en zout.

3. Leg de fazant in een braadpot en bekleed hem met het spek. Dit voorkomt dat het vlees teveel gaat uitdrogen tijdens het bakken. Zet in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.

4. Kuis het witloof en stoom deze gaar in een 15 à 20 minuten. Snijd ze doormidden en laat goed uitlekken op keukenpapier. Verwarm een pan samen met een klontje boter en 2 el suiker. Bak het witloof kort aan tot het een mooie gekarameliseerde kleur krijgt.

5. Snijd de aardappels in kleine blokjes van 1 op 1 cm. Verwarm 3 el olijfolie in een pan en bak er de aardappeltjes krokant in. Kruid af met peper en zout en voeg er 5 minuten voor het einde van de baktijd de fijngesnipperde verse kruiden bij.

6. Haal de fazant uit de braadpot en maak een saus met het kookvocht: Giet de bruine fond bij het kookvocht, samen met een geut Cognac. Laat inkoken tot de helft. Voeg tenslotte de room toe en kruid af met peper en zout.

7. Serveer de fazant met het spek, het witloof en de aardappeltjes.

Van eigen kweek: de aardappelen, kruiden en witloof.

Ook te koop in onze boerderijwinkel: de aardappelen!

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!