Een weekmenu om van te smullen!

Een weekmenu om van te smullen!

Hop, daar gaan we weer! Een nieuw weekmenu om van te smullen. Tis er eentje met veel snelle gerechtjes, want met ons open boerderijweekend in aantocht (8 en 9 oktober, noteer het zeker!), zijn de dagen hier goed gevuld op de boerderij.

Wil je het gerechtje maken? Klik dan op de naam van het gerecht om het recept te zien.

Zaterdag: Kip met vijgen uit de oven (Bron: Delicious magazine)
Tevergeefs, de vijgen zijn helaas niet uit eigen tuin. Al jaren hebben we een immens grote vijgenstruik staan op de boerderij, maar de vijgen… die blijven groener dan groen en rijpen nooit af. De kip daarentegen, dat is er natuurlijk eentje ‘van eigen kweek’. Onze kippen zijn een kruising tussen allerlei traag groeiende rassen en ze mogen genieten van de vrije uitloop. Echt wat een overheerlijke smaak! Wil je er ook eentje proberen? Reserveer er dan eentje voor de eerst volgende (en tevens laatste voor dit jaar) slacht.

Zondag: Omelet (Bron: Lekker van bij ons)
Ontbijt en lunch, dat loopt hier heel vaak door elkaar op zondag. Zondagochtend, terwijl boer Benny aan het melken is, trekt boerin Sarah met de kindjes ook de boerderij op, om dan na het ochtendwerk samen aan tafel te schuiven. Een stevig ontbijt/lunch is dan dus zeker aan de orde. Restjes in de koelkast? Stukjes hesp, wat gemalen kaas, een paar kerstomaatjes,… die vliegen allemaal op de omelet… En smullen maar!

Maandag: Spaghetti bolognese (Bron: Libelle Lekker)
Wat een klassieker, spaghetti bolognese. Voor we de boerderijwinkel hadden maakte boerin Sarah altijd hele weckpotten in met bolognese saus, gemaakt met heerlijke verse tomaten boordevol smaak uit de moestuin. Midden in de winter zo’n pot openen zorgde voor een instant zomers gevoel! Wecken doen we niet meer, maar nog steeds maken we een dubbele portie klaar, zodat er nog een beetje in de vriezer kan. Altijd handig wanneer het snel moet gaan!

Dinsdag: Polenta met Berloumi en cantharellen (Bron: Berloumi)
Klinkt dat als Chinees? Berloumi is de Belgische versie van Halloumi, een grillkaas die dus niet gaat smelten als je hem verhit. Een kaas dat niet valt te vergelijken met andere kazen, met een warm, hartig en rijk aroma. Je kan hem vinden in onze boerderijwinkel en is heeft 4 keer per jaar, voor elk seizoen, een andere kruiding. Polenta, dat is dan weer een Italiaanse puree van maïsgriesmeel. Geen fan hiervan? Vervang hem dan door een een aardappelpuree, even lekker!

Woensdag: Tongschar met currysaus en bloemkoolrijst (Bron: Lekker van bij ons)
Ondanks dat tongschar een heel lekker visje is, is deze minder gekend bij ons. Van augustus tot maart op z’n lekkerst en heeft een zachte en romige smaak. Voor de kindjes verbergen we de bloemkool in de vorm van rijst. Wedden dat ze het lekker vinden  😉

Donderdag: Croque monsieur
Zoals gewoonlijk: op donderdag moet het hier snel gaan met de lange winkeldag. Croque monsieurs zijn dan ook een ideaal gerecht. Een restje van de bolognese saus van maandag zal hier perfect bij passen! Wat gemengde sla en een schijfje ananas tussen de croques en onze buikjes zijn weer gevuld. Bij een koude herfstdag durf ik deze ook wel eens aan te vullen met een heerlijke kom soep.

Boodschappenlijstje

Ingrediënten

Van de boerderijwinkel:

  • spaghetti van Boer Olivier
  • 1 pak gemengd gehakt
  • 3 ajuinen
  • spaghettikruiden
  • Berloumi
  • 1 pompoen
  • olijfolie
  • hesp
  • plakjes kaas
  • kipfilet
  • spekblokjes
  • 1 rode ui
  • kippenbouillon

Van de viswinkel:

  • 600 gr tongschar

Van de groenteboer:

  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 3 grote vleestomaten (of 1 pot think tomato)
  • 600 gr cantharellen
  • knoflook
  • slamix
  • ananas
  • bloemkool
  • 2 prei
  • 1 bosje peterselie
  • 3 vijgen
  • tijm

Van de bakker:

  • 1 brood voor croque monsieurs

Van de supermarkt/uit de voorraadkast:

  • polenta
  • witte wijn
  • peper en zout
  • ras al hanout
  • currypoeder
  • room
  • 40 gr pindanoten
  • nootmuskaat
  • bruine bastardsuiker
  • rode wijn
  • azijn

Instructies

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!