De lekkerste pannenkoeken!

De lekkerste pannenkoeken!

We kregen heel wat complimenten over de pannenkoeken vorig weekend op de opendeur. Al heel wat mensen vroegen het receptje, en dat willen wij uiteraard delen met jullie!

De smaak van verse volle melk is niet te vergelijken met melk uit een karton, dat horen wij ook heel vaak in onze boerderijwinkel. Het loont dus zeker de moeite om even bij de boer een litertje te gaan halen, dat zorgt al voor een mooie basis!

Heb je kipjes in je achtertuin? Perfect! Gebruik zeker deze eitjes. De eitjes die wij gebruiken zijn van onze dubbeldoel kippen, de Mechelse Koekoeks. De hennetjes blijven hier gezellig rondlopen op de boerderij om lekkere eitjes te produceren. De haantjes daarentegen houden we voor de slacht, zodat we ook zelfvoorzienend zijn in ons kippenvlees.

De pannenkoeken die wij klaarmaakten waren gemaakt met speltbloem. Een primitievere graansoort dan tarwe, die ook nog wat meer werk vraagt om te oogsten! De tarwekorrel valt vanzelf uit de halm wanneer deze rijp is, bij spelt vraagt dit nog een extra bewerking. Het telen daarentegen verloopt veel vlotter dan bij tarwe. Spelt vraagt veel minder bemesting en is resistenter aan ziekten en schade van insecten.

In de winkel verkopen wij versgemalen speltbloem, uit de windmolen in Poeke. Hierin zit nog alles van de speltkorrel, zowel de kiem als de zemel. Geen fan van spelt of geen spelt in huis? Je kan deze ook altijd vervangen door tarwebloem.

Speltpannenkoeken voor 2 personen

Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
25 minuten

Ingrediënten

  • 200 gr speltbloem
  • 1/2 l verse volle melk
  • 30 gr suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 4 eieren
  • geutje zonnebloemolie
  • boter

Instructies

1. Meng de bloem met de suiker en het bakpoeder.

2. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de eieren.

3. Voeg 1/3de van de melk toe en klop met een garde of een mixer.

4. Voeg tijdens het kloppen de rest van de melk toe.

5. Je kan optioneel nog een snuifje zout toevoegen en een geutje zonnebloemolie. Deze laatste zorgt ervoor dat je minder boter moet gebruiken bij het bakken.

6. Verhit een klontje boter in een pannenkoekenpan. Giet, wanneer deze gesmolten is, 1 pollepel pannenkoekenbeslag in de pan.

7. Laat bakken tot deze mooi bruin kleurt en draai om voor enkele seconden zodat ook de onderkant mooi bruin is.

8. Serveer met suiker, slagroom of een bolletje vanille ijs.

Van eigen kweek: de eitjes en de melk (ook te koop in de boerderijwinkel!)

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!