De laatste zomerse dagen vieren we met een gehaktbroodje!

De laatste zomerse dagen vieren we met een gehaktbroodje!

Tijd voor een nieuwe weekmenu! Viel deze van vorige week in de smaak? Boerin Sarah hoopt alvast dat ze voor de nodige inspiratie gezorgd heeft. Deze keer een korte weekmenu, want vrijdag komt de volgende reeds online! Uit een korte rondvraag blijkt het weekend voor jullie het uitgelezen moment om een planning op te stellen en boodschappen te doen, dus daar passen wij ons graag aan aan!

Maandag: kippenblokjes in de zoetzure saus en rijst (Dagelijkse kost)
Woksaus heb je in vele smaken en merken in de supermarkt, maar een zelfgemaakte woksaus is zoveel lekkerder en gezonder. Je weet immers perfect wat de ingrediënten zijn (geen overdaad aan suiker, smaakversterkers, bewaarmiddelen, bindmiddelen,…). Extra pluspunt, je maakt hem meer of minder pikant door wat extra sweet chilisaus en/of sriracha ;-).

Dinsdag: Zuiders gehaktbroodje (Think tomato)
Gehaktbroodjes staan hier vaak op de planning. Ze zijn gemakkelijk om te maken en kunnen eenvoudig de avond voordien voorbereid worden. Tijdens de oventijd heeft boerin Sarah dan tijd om even op te ruimen of om wat tijd te spenderen met de kinderen. Deze versie van Think tomato heeft een heerlijk zomers tintje, ideaal om deze laatste zomerdagen te vieren. Oh, en die Parmezaanse kaas, die hebben wij uiteraard weer vervangen door belegen kaas ;-).

Woensdag: Griet met spekjes, champignons en spinaziepuree (Lekker van bij ons)
De beste griet koop je tussen juli en januari, ideaal moment dus nu! Van smaak lijkt deze sterk op tarbot, dus mocht je bij de lokale vishandel niet direct griet vinden, kan je deze gerust vervangen door tarbot.

 

Donderdag: puree met karnemelk, groene groenten en een gepocheerd eitje (Lekker van bij ons)
Een heerlijk romige puree met karnemelk, groene groenten en een eitje erbij. Als groene groenten in het gerecht staan asperges vermeld, deze zijn nu uiteraard niet meer in seizoen, maar andere groene seizoensgroenten in overvloed! Denk maar aan groene boontjes of courgette.

Weekmenu 2 September

Ingrediënten

Van de boerderijwinkel (voor 4 personen):

  • 4 ajuinen
  • 600 gr kippefilet
  • kipkruiden
  • appelazijn
  • zakje aardappelen
  • 1 sjalot
  • 100 gr spekblokjes
  • 1L melk
  • pakje boter
  • doosje eieren
  • 50 gr belegen kaas
  • 1 kg gemengd gehakt
  • 2 potten Think tomato
  • 1L karnemelk

Van bij de groenteboer:

  • 2 rode paprika’s
  • 2 wortelen
  • 250 gr shiitakes (of andere paddestoelen)
  • 400 gr spinazie
  • 250 gr gemengde champignons
  • fijne kruiden: peterselie, basilicum
  • knoflook
  • 1 broccoli
  • nog een groene groente naar keuze (groene boontjes, courgette,…)

Van bij de visboer:

  • 600 gr grietfilets

Van bij de supermarkt / voorraadkast:

  • olijfolie
  • rijst
  • maizena
  • tomatenpuree
  • ketchup
  • sweet chilisaus
  • five spice
  • vermout
  • 75 gr zongedroogde tomaten
  • paneermeel
  • 30 gr amandelschilfers
  • peper, zout en nootmuskaat

Instructies

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!