Crumble van aalbesjes

Crumble van aalbesjes

Onze struiken in de bessenkooi hangen echt overvol met rode besjes. Aalbesjes doen het wel elk jaar goed, maar nu lijkt het wel alsof ze het in verhouding met de rest van de moestuin het supergoed doen. Niet erg natuurlijk, want deze vruchtjes zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, of te verwerken in een smoothie, een dessertje, je ontbijtmuesli,…

Gisteren maakte ik een heerlijke crumble. Onderaan aalbesjes, bovenaan een crumble van havervlokken, amandelen, suiker en boter! Een bolletje vanille ijs met dit zomerse weer zorgt voor een perfect dessertje tijdens een lange avond op het terras. Genieten!

Gebruik je liever andere bessen? Kijk dan even hoe zoet of zuur deze zijn. Aalbesjes hebben een zure toets, en dus gebruiken we in dit receptje wat meer suiker. Ga je aan de slag met blauwe bessen of framboosjes, dan is zoveel suiker vast overbodig!

Crumble van aalbesjes voor 4 personen

Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totale tijd
50 minuten

Ingrediënten

Voor de crumble:

  • 150 gr havervlokken
  • 70 gr amandelbloem
  • 75 gr suiker
  • 30 gr amandelschilfers
  • 1/4 el zout
  • 1/4 el vanillesuiker
  • 100 gr boter

Voor de aalbesjes:

  • 400 gr aalbesjes
  • 2 el citroensap
  • 75 gr suiker
  • 2 el maizena

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Rits de aalbesjes van hun takje en meng deze met het citroensap, de suiker en de maizena. Vul hiermee 4 kleine schaaltjes of 1 grote schaal op.
  3. Maak de crumble door de havervlokken, amandel, suiker, zout en boter de kneden. Het eenvoudigst gaat dit met de hand. Zorg dat de boter goed verdeeld zit.
  4. Verkruimel het deeg boven op de rode besjes en zet in de oven gedurende 40 minuten, tot wanneer de crumble goudbruin is en je wat sap van de besjes ziet opborrelen.
  5. Serveer met lauw met een bolletje vanille ijs!

Van eigen kweek: aalbesjes!

Ook in de boerderijwinkel kan je momenteel aalbesjes kopen. Kom even langs en ga ook aan de slag met dit receptje! (Vandaag zijn we open van 13 tot 18 uur, morgen van half 10 tot 12!)

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!