Biefstuk met een champignon-palmkoolsausje

Biefstuk met een champignon-palmkoolsausje

Januari 2016, vol verwachten zaten we op het vliegtuig met bestemming Bologna, Italië. We waren op weg naar de grootste beurs betreffende ijs ter wereld, of zoals die Italianen het zo mooi zeggen “gelato”! De eerste stapjes naar de boerderijwinkel, ze waren zo spannend!

Na Italië enkel te hebben bewonderd in de zomer, was het winterlandschap toch een stukje kaler. Wijngaarden die er doods uitzagen, verlaten stranden en lege vakantiehotels. Maar wel velden vol Cavolo Nero, palmkool! Een typische Toscaanse groente! Met een klein laagje vorst op de bladeren zagen ze er echt schitterend uit!
‘Die moet ik komend jaar ook in mijn moestuin hebben’, dacht ik!

En zo geschiede, in het voorjaar zaaide ik de piepkleine zaadjes in een potje voor, om na de eerste nachtvorst voor het eerst blaadjes van de palmkool te kunnen plukken. Want wanneer de vorst even over de plant gegaan is, is hij extra lekker! Ik maakte heerlijke Italiaanse ribolitta, een typische Toscaanse soep en deed ze in mijn kippenminestrone. Ze verdween dus vòòral in soep…

Dit jaar wou ik toch iets anders proberen met de groente, want de palmkool stond er nog steeds! Ze is tweejarig, dus het tweede seizoen krijg je er gratis bovenop! Deze week was het zover, de eerste nachtvorst hebben we gehad, dus ik kon extra vroeg aan het experimenteren slaan. Met als resultaat, deze heerlijke champignon-palmkool saus voor bij een biefstukje van ons Herefordrund.

Palmkool kan je niet snel vinden in de winkel, maar gelukkig zit hij ook wel eens in de groentepakketten van De Wassende Maan. Ben je een gelukkige eigenaar van een moestuin, zaai deze groente dan zeker en vast! Je kan blaadjes blijven plukken van de struik, dus met ééntje geraak je al een heel eind!

Biefstuk met romige palmkool en champignons voor 2 personen

Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
10 minuten
Totale tijd
25 minuten

Ingrediënten

  • 4 el hoeveboter
  • 2 biefstukken
  • 100 gr palmkool (enkel het blad)
  • 5 steeltjes lente ui
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 50 ml room
  • 150 gr kruidenkaas
  • peper en zout
  • platte peterselie

Instructies

1. Verhit 2 eetlepels hoeveboter in een pan en bak het biefstuk naar wens.

2. Verhit ondertussen de 2 overige eetlepels hoeveboter in een andere pan.  Doe de in stukjes gesneden palmkoolbladeren in de pan en roerbak ze gedurende 2 minuten, tot
de kool begint te slinken.

3. Voeg de champignons en lente ui toe aan de palmkool en roerbak de groenten nog eens 2 minuten.

4. Voeg 3 eetlepels water toe en laat verdampen. Eenmaal het water verdampt is voeg je de room en kruidenkaas toe. Laat de kruidenkaas smelten tot een saus en meng er de versnipperde peterselie onder.

5. Serveer het biefstuk met de palmkool-champignonsaus. Smakelijk!

Van eigen kweek: palmkool, peterselie en biefstuk.

Er zijn nog enkele pakjes biefstuk van ons Hereford rund beschikbaar in de boerderijwinkel! Heerlijk mals en van superkwaliteit! Ideaal voor wanneer je dit gerechtje wil uitproberen dus!

Smakelijk!
X
Sarah

Hallo!

Ik ben Sarah. Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik neer wat voor lekkers ik maak in mijn boerderijkeuken, wat ik kweek in mijn moes- en kruidentuin en hoe ons leven eruit ziet op de boerderij. Op deze manier hopen we dat ook jij even kan meegenieten van ons leven op het platteland!